Mooda ve Son Trendler

Uyuz Hastalığı

  • 18 Mart 2012
  • Uyuz Hastalığı için yorumlar kapalı
  • 3.962 kez görüntülendi.
Uyuz Hastalığı

Uyuz, deri altına yerleşerek kaşıntıya neden olan parazitten kaynaklanan bir deri hastalığıdır. Buna neden olan böcek mikroskop yardımıyla görülebilir.
İnsandan insana bulaşan hastalık  Ellerde, koltuk altlarında, parmak aralarında, karın bölgesinde, parmak aralarında kaşıntıya sebep olur.
Kaşıntı sonucu yaralar açılabilir. uyuz hastalığının sadece pislikten dolayı meydana gelmez, temiz ortamda da bulaşıp üreyebilir.
Uyuz hastalığı, her yaşta görülebilen bir hastalıktır. soğuk havalarda daha fazla görülür.  toplumun  yaşadığı kalabalık ortamlarda daha fazla görülür.
İnsanın derisinin içine yereden parazit kanallar şeklinde ilerler ve vücutta deri altında delikler açar. derinin altında yumurtalarını bırakır ve  ürer. Vücuda girdikten sonra bir çok yeri sarar ve deri yüzeyine çıkar. Bu zaman 15 gün içerisinde oluşur. Deride kabarma ve yaralara oluşur.

Uyuz bulaşma yolları
Uyuz, uyuz parazitinin bulaşmış olduğu kişiden, sağlıklı olan başka bir kişiye bulaşır. Yayılma ihitmali oldukça fazladır ve salgına yol açabilir. En çok birlikte yaşayan ailelerde, beraber uyuyan kişilerde bulaşma daha fazla görülür. Çocuklarda görülme ihtimali yüksektir. Yakın temasta bulunmak, dans etmek, el sıkışmak uyuzun diğer bulaşma yollarıdır. Hastanın yatak, kıyafet gibi eşyalarının başkaları tarafından kullanılması hastalığın bulaşmasına neden olabilen diğer yollardır.

Uyuz’un belirtileri,
En önemli belirtisi, geceleri artarak görülen kaşınmadır. Bu kaşıntı genellikle insan eklem bölgelerinde sıktır. Genital bölge, bacaklar içlerinde göğüs uçlarında kaşıntı daha fazla görülür vücudun sıcak bölgelerine yerleşir.
Sırt bölgesinde ve  yüzde kaşıntı görülmez. bebeklerde  bu durum daha farklıdır  tüm vücutlarını sarabilir. Uyuz, kıvrımlı ya da düz çizgi olarak tüneller açar.
ve buralarının üstü deride siyah noktalarla yani  kirle kaplıdır.  İleriki dönemlerde deri pullanır ve kabuklanır. Başlangıçta  ise kırmızı kabarcıklar ve döküntü görülebilir.
Ayrıca , kaşıntı ve yaralar olmadan önce de uyuz oluşmuştur ve bulaşabilir.

Uyuz Tedavisi,
Uyuz tedavisi çok kolay yapılan  hastalıktır. Genelde krem şeklinde deriye uygulanan ilaçlar kullanılması tavsiye edilir.. Kremlenmeden  önce banyo yapılarak vücuttaki gözenekler açılır, Daha sonra doktorun tavsiye ettiği
şekilde  krem sürülür ve sabah tekrar temizlenilerek tedavinin belirtilen süre kadar devam edilip tamamlanması istenir
Bu kremler genellikle içleri kükürtlü ihtiva eder. kuru cilte sürülmesi gerekir en az 10 saat vücutta beklemelidir. krem tüm vucuda sürülür  tedavi genellikle  10 günlük bir süre olarak verilir ve  kontrol edilir.
Tedaviye başladıktan sonra ilk hafta  kaşıntı tekrar başlayabilir sakın endişe etmeyin. Bu arada evdeki kullanılan eşyalarında sıkı bir temizlikten geçmesi gerektiğinide unutmayın.
Yastık ve yorgan gibi yıkanması sorun olan eşyalar için ise sıkı bir şekilde havası alınıp bir poşet içerisinde 8 saat kadar saklanması gerekir.

Uyuzdan korunma yolları,
yatak, örtü, kıyafet gibi bütün eşyaları  kullanılmamalıdır,
eşyaları kaynar suda yıkanmalı ve  ütülenmelidir.
uyuzlu kişi ile yakın temasta bulunulmamalıdır,
yıkanması zor olan eşyalar  ilaçlama şekilde temizlenebilir,
kalabalık  bulunulan ortamlardan hasta  uzaklaşmalıdır,
kıyafetleri her banyodan sonra değiştirmelidir,
Tedavi için doktorun tavsiyesine harfiyen uyulmalıdır.
Şafak…