Mooda ve Son Trendler

Özel Durumlarda Beslenme / Yaşlılık

  • 12 Kasım 2011
  • Özel Durumlarda Beslenme / Yaşlılık için yorumlar kapalı
  • 2.338 kez görüntülendi.
Özel Durumlarda Beslenme / Yaşlılık

Yaşlılık döneminde yeterli ve dengeli beslenme hem sağlığın korunması, hem kalitesi, hem de yaşam süresinin artırılması için önem taşımaktadır..

Yaşlıların beslenmesinde önemli kısıtlamalar yapmaya gerek yoktur, çünkü vitamin, protein, mineral ihtiyacında azalma olmamıştır. Sadece enerji metabolizmasında bir yavaşlama meydana gelmiştir.. Bunun içinde karbonhidrat ve yağlarda kısıtlama yapmak gerekir..

. 50 yaştan sonra erkelerin günde 2400, kadınların ise 1800 – 2000 kalori alması yeterlidir..

. Yaşlıların hoşlanacakları bir ortamda az ama sık yiyerek ( mesela günde 4 öğün ) beslenmelerinde fayda vardır.. Öğün atlamak demek yaşlıların yetersiz beslenmelerinin göstergesidir.

. Sabah kahvaltısı kaldırılmamalı aksine önemi verilmelidir.. Tüm gece aç kalmış bir bünyenin güne sağlıklı başlaması için özellikle dikkat edilmelidir sabah kahvaltılarına.. Çay yerine süt, bitki çayları sıkılmış meyve suları tercih edilmelidir.. Enerji içeriği yüksek besinlerin yerine protein, vitamin ve mineral bakımından zengin besinler tüketilmelidir..

. Yağda kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmalıdır..

. Kabız olmamaları için posa bırakan gıdalar verilmemelidir..
Sebze ve meyve tüketimi artırılmalı ve besinler doğru hazırlanmalı, doğru pişirilmelidir

. Beslenmelerinde ihtiyaçların gerektirdiği kadar protein ve vitaminler bulunmalıdır. Tuz ve şeker tüketimi azaltılmalıdır. Yaşlılardaki duyu kaybı nedeniyle tuzlu ve şekerli tüketmek isteyeceklerdir besinleri ama sağlıkları açısından bundan uzak durulmalıdır..

. Alkol ve sigara içilmemelidir.. Sağlık üzerinde olumsuz etkileri olan bu içecekler yaşlılarda kesinlikle kullanılmamalıdır..

Aslında ikinci baharınızı yaşıyorken sizlere yaşlı demekle haksızlık etmiş de olabilirim ama her şey sizin ve sağlığınız için..

Sağlıklı Günler..

Nihals~~