Mooda ve Son Trendler

Kürtaj Hakkında Bilinmesi Gerekenler….

  • 13 Şubat 2012
  • Kürtaj Hakkında Bilinmesi Gerekenler…. için yorumlar kapalı
  • 2.880 kez görüntülendi.
Kürtaj Hakkında Bilinmesi Gerekenler….

Kürtaj genel anlamı olarak gebeliği sonlandırma olarak bilinmektedir. Bu işlem gebelik sonlandırma haricinde farklı tıbbi amaçlara da hizmet etmektedir. Biopsi amaçlı, tedavi amaçlı olarak yapılmaktadır.
İstenmeyen gebeliklerde kürtaj ile sonlandırıldığı gibi, Boş gebeliklerde, biopsi parça  alma amaçlı olarak, tam olmayan düşük , anormal kanamalarda, kendiliğinden oluşan düşüklerden  sonra içerde parça kalındığından şüphelenildiği zamanlarda, Kürtaj işlemi uygulanmaktadır. İstenmeyen gebeliklerde daha fazla uygulanan bir yöntem olarak bilinen kürtaj ülkemizde, 5 haftaya kadar olan istenmeyen gebelikleri sonlandırmakta kullanılıyor. Eğer gebelik 5 haftanın üzerinde ise ve  anormal bir durum yok ise sonlandırılması yasaklanmıştır.  Diğer taraftan ise ileri safhalarda olan gebeliklerde bebeğin durumuyla ilgili anaormal bir durum varsa hekim kontrolü ve müdahalesiyle yine kürtaj işlemiyle gebelik sonlandırılabiliyor. Gebelik zamanı yapılacak işlem için önem arzetmektedir. Gebeliğin büyümesi kürtajın risklerini ve işlem süresini uzatmaktadır. Kürtaj tarihi iyi hesaplanmalıdır. Son adet tarihinden tibaren ilk gününden 5 hafta ultrasonografide görülecek tarihtir. İstenmeyen gebelikleri sonlandırmada kürtaj lokal anestezi  veya  genel anestezi  ile yapılması Önerilir.  kürtaj için ağrısız olamsı açısından  genel anesteji önerilir.
Özellikle ilk kez  ve sezeryan ile doğum yapan kadınların  genel anestezi ile kürtaj  yaptırmaları daha uygundur. Normal doğum  ve birden fazla kürtaj,  ağrı eşiği yüksek olan  kadınlar ise,  ise lokal anestezi ile de kürtaj yaptırabilirler.  Deneyimli ve steril bir ortamda yapılacak kürtaj en az riskle tamamlanmaktadır. Kendinizi bu konuda kesinlikle riske atmayın. Hastane ortamında, uzman ellerde yapılacak her türlü kürtaj, Sizi hayati tehlikeye atmaz.


Genel olarak 3 başlıkta toplanan kürtaj çeşitleri;
1- Tıbbı kürtaj,
İstenmeyen gebeliklerde arzu edilmeyen doğumların engellenmesi için kullanılan kürtaj yöntemidir.
18 yaşından büyük kadınlarda yasal olarak uygulanmaktadır. Gebelik sonlandırma işlemi bir çok gelişmiş ülkede uygulandığı gibi vakum tekniği ile
yapılmaktadır. Yani uygun boyuttaki enjektör içerisine negatif basınçla çekme işlemi olarak yapılmaktadır.
2-probe kürtaj,
Anormal kanamalarda ve kanama bozukluklarında uygulanmaktadır. Ayrıca menepoz dönemindeki kadınlarad oluşan kanamalarda teşhis yani biopsi ve tedavi olarak yapılmaktadır.
Bu uygulama biraz farklı olarak rahim içi metal aletlerle kazıma şeklinde yapılır. Çıkan parçalar biopsiye yollanarak uygun tedavi yöntemi saptanmaktadır.
3-rest kürtaj,
Kendiliğinden oluşan gebelik sonlanmalarında içerde parça kalması riskini önlemek amacıyla uygulanır. kendiliğinden oluşan sonlanmalarda rahim içerisinde,
plasenta parçaları kalmış olabilir. bunların temizlenmesi gerekmektedir. Yapılan müdahale aynen tıbbı kürtaj işlemidir, yalnız rahim içini tam anlamıyla temizleyebilmek için
metal küretler kullanılır.

Kürtaj sonrası yapılması gerekenler nelerdir?
Kürtaj sonrası genellikle br kaç saatlik dinlenmeden sonra günlük yaşama geri dönülebilmektedir. Yinede bir kaç basit önlem alınmalıdır.
– alkol alınmamalıdır.
-hafif yiyecekler yenmeli,
-kan uyuşmazlığı var ise mutlaka iğnesi yaptırılması,
-Antibiyotik ve ağrı kesicileri düzenli kullanılması,
-Kürtajdan sonraki oluşan kanamalarla ilgili doktorunundan mutlaka bilgi alın,
-Cinsel yaklaşım genelikle 2-3 hafta önerilmez,
Tüm bu önerilerin ışığında istenmeyen gebeliklerin oluşmaması için hekiminizden alacağınız tavsiyeler ışığında size en uygun doğum kontrol yöntemini kullanmanızdır.
Sağlıklı günler.
Şafak…