Mooda ve Son Trendler

Böbrek Hastalıkları

  • 03 Nisan 2012
  • Böbrek Hastalıkları için yorumlar kapalı
  • 3.493 kez görüntülendi.
Böbrek Hastalıkları

Böbrek vücudumuzun en önemli organıdır. Onun önemini dializ hastaları çok daha iyi anlarlar. Böbrekler sıvıları filtre ederek dışarı atar. Eğer çalışmazsa vücut zehirlenir. İdrarını fazla tutmak da bir çok hastalığa neden olduğu gibi, böbrek hastalığına yani böbrek yetmezliğine sebep olur. Böbrek karın kısmının arka tarafında bulunan küçük yapılı yaklaşık 150 gr. civarında bir organdır.
Normal insan vcudunda sağ da ve sol da olmak koşoluyla 2 tane böbrek bulunur. Fakat rahatsızlık oluştuğunda vücut kendini tek böbrekle bile yaşatabilir.
Böbrek İşlevi nedir?
vücutta tuz, su, kalsiyum, dengesini sağlar, ayrıca zararlı maddelerin ve kullanılan ilaçların vücuttan idrar yoluyla atılmasını sağlar. Diğer taraftan şeker ve hormon dengesine olan katkısıda bulunmaktadır.
Böbrek Yetmezliği nedir?
Böbreğin vücutta uyması gereken işlevi yerine getirmeyerek oluşan bozulmadır. Akut veya kronik olarak iki şekilde seyreder.
Akut böbrek Yetmezliğinin sebepleri;
Kan basıncının düşmesine etkieden hastalıklar ve yanıklar sonucun da,
gebelikte oluşan düşükler, gebelik zehirlenmesi,
kalp yetmezlikleri,
böbrek damarlarının tıkanması ve nefrit sonucunda,
İdrar yolları rahatsızlıkları sonucu oluşan kanser, prostat,
alınan ilaçlardan kaynaklanan böbrek sorunları, akut böbrek yetmezliği sebepleridir.
Kronik böbrek yetmezliği sebepleri;
Nefrit yani böbrek iltahaplanması sonucu,
Şeker hastalılşarı, Hipertansiyon hastaları, idrar yollarında oluşanTaş, tümör gibi hastalıklar,
Böbrek kistleri kronik böbrek yetmezliğini tetikleyen sebeplerdir.

Belirtileri nelerdir?
Gece sık idrara çıkma isteği, halsizlik, nefes darlığı, çarpıntı, hipertansiyon, vücutta gözle görülen el, ayaklar ve göz etrafında oluşan şişmeler.
Başlangıçta belirtiler çok belirgin olmayabilir. En önemli belirtisi sık sık gece idrara çıkma olabilir. Bu konu da hastaların kendilerini dikkatli kontrol altına almaları gerekmektedir. Bu durum prostat hastalığı olanlarda da görülebildiği unutulmamalıdır. Konunun önemi dikkatle incelenmeli kan ve idrar durumları kontrol edilmelidir.
Nasıl tanı koyulur?
Böbrek yetmezliğin de tanı kanda oluşan üre veya kreatinin maddelerinin miktarının ölçülmesiyel bilinebilir. Kan ve idrar için yapılabilecek olan radyolojik yöntemler, biyokimyasal incelemeler ve diğer laboratuvar tetkikleri böbrek yetmezliğinin varlığını bulmaya yöneliktir.
Tedavi şekli nasıl Olmalıdır?
Böbrek yetmezliklerinde tedavi şekilleri farklıdır. İki türlü böbrek yetmezliği olabildiği için tedavi hastanın özelliğine ve böbrek yetmezliği durumuna göre değişiklik gösterir. Tedavi için kesinlikle uzman bir doktor denetiminde  yapılmadır. Tedavide uygulanacak en önemli tedavi şekli öncelikle kan basıncı düşüklüğü veya yüksekliği kontrol altına alınmalıdır. Alınan gıdalarında denetimli olması, sıvı ve tuz dengesinin iyi orantılanması ve kullanılacak ilaçların düzenli kullanılması tedavide çok önemli unsurlardır. Tedavide düzenlilik ve iyi bir tedavi ile böbrek hastalıkları düzelebilmektedir.
Eğer düzenli yapılmayan veya ilerlemiş böbrek hastalığı Akut olarak değil kronik olarak seyreden böbrek hastalığına dönüşmektedir. Kronik böbrek hastalığı ise daha zor bir tedavi süreci geçirmenizi sağlar. Eskiden ölümlere neden olan kronik böbrek hastalığı günümüzde ilerleyen tedavi yöntemleriyle farklı olarak tedavi edilebilmektedir.

Unutmayalım ki hiç bir hastalık vücutta basit hasarlar bırakmaz. O sebeple, hastalıklara yakalanmamak, önleyici yöntemler ile hayat tarzımızı belirlememiz kendimiz için yapacağımız en önemli iyiliktir.

Şafak…