Mooda ve Son Trendler

Kemik Erimesi Osteoporoz…

  • 02 Mart 2012
  • Kemik Erimesi Osteoporoz… için yorumlar kapalı
  • 2.803 kez görüntülendi.
Kemik Erimesi Osteoporoz…

Osteoporoz yani kemik erimesi kemik yapısının zayıflaması, minaral eksikliği, olarak tanımlanabilir. Kemikler süngerimsi bir hal alır ve kolay kırılabilir. Genellikle ağrılı bir dönemdir. Kadınlar da görülme olasılığı daha yüksektir. Menopozla beraber ortaya çıkar. Kemiklerde şekil bozuklukları oluşmaktadır.
Her 50 yaş üzeri kadınlarda omurga kırıkları, el bileği, kalça kemiği kırıkları,  osteoporoza bağlı olarak oluşmaktadır. Bu kırıklar kişinin fiziksel aktivitesini ve psikolojik durumunu olumsuz etkilemektedir.
Kadınlarda görülme yüzdesi daha yaygın olması  iltahaplı romatizma gibi  kadınları bağlayıcı hastalık ve  kullanılan kortizon ve tiroksin gibi ilaçlar bu riski arttırmaktadır.
Bununla beraber erkeklerde de son yıllarda osteoporoz yaygın bir şekilde görülmektedir. Erkeklerde nadir görülmesinin başlıca sebepleri:
Kemik kütle yoğunluğunun daha fazla olması,
Testosteron  hormonunun kemikleri koruması,
Erkeklerde dama kısa yaşanan ömür,
Menepoz durumunun erkeklerde olmaması sayılabilir.

İnsan yaşamı boyunca kemik yapısı kendini zaman içerisinde yenileyerek kemik döngüsü olayını yaşar. Kemik yapısı bal peteği görünümünde olup içerisinde kalsiyum ve bir takım mineraller barındırmaktadır.  25-30 yağlarda en iyi ve tepe noktasını yaşar, kadınlarda östrojen hormonu, kemik kaybını önlemektedir. Fakat bu durum menopoz sonrasında tam tersine işlemeye başlar. Çocukluk dönemde bu yıkımda önemli bir rol oynar.
sağlıklı kemikler mineral ve kalsiyum dengesi ve güneş ışınları kemik üzerinde önemli etkiler sağlar. Osteoropoz için aile öyküsünde ki varlığıda önem taşır.
Kadınlardaki etkileri nelerdir?
Genelde kırıklar oluşana kadar varlığından haber olunmaz. Ağrı çoğunlukla olmamaktadır. Bazı hasta grubunda ağrı oluşabilir. Bu zayıflama kemiklerin kırılmasına, kaburganın kırılmasına, boy kısalığına, sırt ağrılarına, kamburlaşmaya, göğüs kafesinde şekil bozukluklarına bu durumda kalp ve akciğerlerde baskıya neden olur. Tüm bu olumsuz nedenler, hareketsiz kalan vakalar için, daha zayıf kemikler demektir.

Kemik erimesine neden olan faktörler,
Kadın olmak, menepoz döneminde olmak, kalsiyum eksikliği, ince vücut yapısı, varolan veya oluşmuş kemik kırıkları, sigara kullanmak, kortizonlu ilaçlar, fazla alkol tüketmek, düzensiz egzersiz, hareketsiz yaşam, gibi faktörler kemik erimesi için davet oluşturur.

Kemik yoğunluğu ölçümü nasıl yapılır?
Kadınlarda kemik yoğunluğu ölçümü %1 gibi çok küçük oranları bile kolaylıkla tespit eden kemik dansitometresi, kemik kırılganlığını beklirleyen bir ölçüm yöntemidir. 40 yaş üzeri kadınlarda bu ölçüm muhakkak yapılmalıdır. Menepoz öncesi yapılan ölçümler kadının kemik yoğunluğu hakkında bilgiler vermekte ve menepoz dönemi içerisinde yapılan takviye ile kadının kemik kaybını önlemektedir.
Sağlıklı Günler.
Şafak…