Mooda ve Son Trendler

İltahaplı Romatizma

  • 09 Nisan 2012
  • İltahaplı Romatizma için yorumlar kapalı
  • 33.087 kez görüntülendi.
İltahaplı Romatizma

En fazla kadınlarda görülen bir hastalık olan iltahaplı romatizma, bir bağ dokusu rahatsızlığıdır.her yaş kadında ortaya çıkabiliyor. Belli bir nedeni yok. Kronik gelişen bir hastalık olduğu için sürekli kontrol şart. Erkeklere oranla kadınlarda 3 kat daha fazla görülüyor. Hastalığın başlangıç sebepleri arasında ilk neden sigara içmek. Yakalanmamak için yapacağınız en akılcı önlem sigara kullanmamak.

Kaç türlü romatizma var?
romatizmalar iki başlık altında inceleniyor. İltahaplı romatizma ve iltahapsız romatizma. İltahapsız romatizme kıkırdaklarda oluşan aşınmalardır ve kireçlenme olarak bilinir. Yaşla orantılı olarak, artış gösterir. İltahaplı romatizma ise kendi içinde beli hedef alan yani ankilozan ve eklemleri tutan romataid artrit olarak 2 gruba ayrılır. İltahaplı romatizma zor bir hastalık olmakla beraber iltahap vücutta kontrol altına alınırsa cerrahi operasyon gerektirmiyor. Romatoid artrit vücutta bazı eklemler dışında diğer eklemlerin tamamını hedef alıyor. Zaten bu eklemlerin genel muayene sırasında hastalığın adını koymakta netlik sağlıyor.

Şikayetleri nelerdir?
Eklemlerde ağrı ve şişlik, kontrol altına alınmadığında harabiyet, şekil bozuklukları olarak kendini gösteriyor.

Belli yerleşme bölgeleri var mı?
İltahaplı romatizma en fazla bilekler, parmaklar, dirsekler, ayak ve dizler üzerinde yerleşerek kendini belli ediyor. İlginçtir ki; bel ve parmak uç kısımların da görülmemektedir. Bu durum hekimin teşhis koymasını kolaylaştırıyor.

Hastalığa yakalanma Yaşı kaçtır?
Kadınları hedef alan bu hastalık, menopozdan sonra daha fazla görülüyor, 40-50 yaş aralığında görülme oranı daha fazla. Katıtımsal olma olasılığı yüksekbir hastalıktır. Bu yüzden aile öyküsü doktor tarafından araştırılmalıdır. Bazı ileri durumlarda ameliyat ile müdahale yapılmaktadır.

Tedavi şekli nedir?
Omega-3 bakımından zengin gıdalar alınmalı hastalığa önlem olarak özellikle balık yağı etkili önlem olmaktadır. Hastalığa yakalanmamak alınacak en büyük önlemdir, çünkü hastalığın henüz tam anlamıyla bir tedavisi yok. Akupunktur gibi yan tedavi yöntemleri bulunmakta ama bunlarda hiç bir zaman kesin çözümler değil. Bazı bitkisel yağların karışımıyla yapılan doğal tedavi hastaların çoğunda rahatlama sağlamaktadır.
Unutmayın hastalığa yakalanmamak sizin elinizde. Hareket fonksiyonlarınızı etkileyen bir hastalık olduğu için, önlemler büyük önem taşımaktadır ve asla ihmale gelmez.
Şafak…