Mooda ve Son Trendler

Vajinal Mantar Enfeksiyonu…

  • 27 Şubat 2012
  • Vajinal Mantar Enfeksiyonu… için yorumlar kapalı
  • 2.929 kez görüntülendi.
Vajinal Mantar Enfeksiyonu…

Vajinal mantar kadınların hayatında her zaman yaşayabilecekleri bir risktir. Genellikle bir yada birkaç kez yaşadıkları  rahatsızlık tedavi edilmediği zaman ciddi sonuçlara varabilmektedir.  Tedavi edilmeyen vajinal infeksiyon içlerinde en sık rastlanılan türü candida albicans’dır. Diğer gruplarda ise % 10-15 gibi candida mantar türleri de görülmektedir.

Vajinal Mantar enfeksiyonu nasıl bulaşır?
Mantar enfeksiyonu genelde kadının kendi Doğay yapısı içerisinde var olan mantar hücreleridir.
Vücut direnci değişkenlik gösterdiğinde bunlar aktif hale gelir ve mantar yani vajiniti oluştururlar.
Erkek doğasında bulunmadığından cinsel yolla bulaşmaz, fakat çok nadiren de olsa eşler arasındaki emas sonucunda alış veriş az da olsa bir ihtimal olarak değerlendirilir ve tedavi sürecinde eşler birlikte olarak değerlendirilir.

Nedenleri  nelerdir?
Havuz deniz tuvalet yada başkasının kullandığı kişisel eşyasını kullanmakla bulaşmaz.
Genellikle antibiyotik kullanımı sonrasında, aşırı stres, ve yorgunluk vücut direncini düşürücü en büyük etkenler olduğu için,  başlıca nedenleridir. Diğer nedenleri ise söyle sıralıyabiliriz; naylon iç çamaşır giyilmesi, doğum kontrol hapları kullanımı, şeker hastalığı, gebelik, spiral, şişmanlık, rahim ağzı  yarası olanlarda, genital organlarda kullanılan parfüm içerikli temizleyiciler ve prezervatif, sürekli kullanılan hijyenik petler bu oluşumun diğer önemli sebepleridir.

Vajinal mantar  enfeksiyonunun  belirtileri nasıldır?
İlk ve en önemli belirtisi kaşıntıdır. Bu kaşıntı genellikle geceleri artma gösterir. Sıcak havalarda ve vücut bölgesi  itibariyle sıcak ve nemli olmasından dolayı bu fazlalaşma gösterir.  Genital organ dış bölgesinde yanma, idrar yapılırken idrarın değidiği bölgelerde yanma olmaktadır.  Cinsel temas sırasında yanma ve ağrı olabilir.
Akıntı  şeklinde de kendini belli eder.  Süt kesiği şeklinde kokusuz, beyaz renkte sulu bir akıntıdır. Normal akıntıdan hemen ayırt edilir. Kızarıklık ve şişlik olmaktadır. Kaşınma sebebiyle kanama görülebilir.
Eğer koku varsa mantara ek olarak farklı ikinci bir enfeksiyonun varlığı kontrol edilmelidir.

Mantar enfeksiyonuna nasıl  teşhis konur?
Yapılacak jinekolojik muayene sonucunda  vajinadaki mantar plakları ve hastanın şikayetleri yeterli olmaktadır. Her türlü dış değerlendirme hekim için son derece önemldir. Bütün bulgular tanıyı netleştirir.  Bazı durumlarda alınan smear testi sonucunda da  mantar hücrelerine rastlanır. Laboratuar ortamında yapılan incelemeyle netlik kazanır.

Vajinal mantar enfeksiyonu nasıl tedavi edilir?
Vajinal mantar enfeksiyonun tedavisi kolay aşamaları içerir. Her hastalıkta olduğu gibi düzenli yapılan tedavi bir kaç gün içerisinde sonuç verir ve şikayetler azalma gösterir. Vajinal fitil ve kremler, ağızdan alınan antifungal ilaçlar uygun zaman ve dozda kullanılırsa sorun çözülür. Tekrarlayan enfeksiyonlarda eş tedaviside önerilir. Yılda 4 seferden fazla tekrarlayan enfeksiyon söz konusuysa rekürren kandidiazisten tanısı konulabilir. Yinede her şey uzman bir doktor kontrolüyle ve labaratuar sonuçlarıyla netlik kazanacaktır.
Sağlıklı günler.
Şafak…